четвъртък, 30 август 2012 г.

Сладко от грозде


Да ви призная, нямах намерение да публикувам рецептата за това сладко, но две три момичета и няколко приятелки ме попитаха, как съм го направила.
Не толкова ,че не знаят как се прави, а по- скоро чистенето на семките и люспите.
Ето и рецептата от която приготвих само едно бурканче.

1 кг. грозде ( толкова имах и се чудех какво да го правя)
500 гр. захар
фикс на др. Йоткер 2:1 ( в моя случай ползвах половината)


Приготвяне

Накъсах зърната грозде, поръсих ги със захарта, доведох ги до кипене и ги варих 20 минути.
Претрих през цедка гроздето и в получената течност изсипах половината от фикса, смесена с две с. л. захар. Варих 15 мин. изсипах в бурканче и го обърнах с капачката надолу да изстине.
Това е.
Получи се невероятно ароматно, със златист цвят сладко.
Не се притеснявайте, ако видите, че е много течно. като изстине се сгъстява.
За снимките го сервирах с карамелени бисквити и ароматен липов чай:)


Пожелавам ви чудесен край на седмицата и събирайте витамин D за зимата:)))








неделя, 26 август 2012 г.

Хляб бриош


Продължавам с лятното настроение и снимки от нашата обиколка.



Беше цветно, разпускащо и зареждащо!



Беше романтично, почивка за двама с внимание към детайлите, към самите нас и към красотата, която ни заобикаляше!




И така, нека ви представя рецептата за този невероятен хляб, в който съм влюбена!


Желанието да опитам този хляб се породи от пътуването ни до Пелатиково, от където си набрах малко от невероятно ароматното и сладко грозде на Пламен и си направих сладко от него.


Тогава реших, че това сладко, заслужава невероятен хляб и не сгреших!


Получи се невероятен хляб, а в съчетание със сладкото... е, мисля, че това ще е една от любимите ни закуски.


Продукти за хляба

400 гр. брашно
2 яйца + 1 жълтък за намазване
180 мл. прясно мляко
40 гр. маргарин
1 пак. суха мая
4 с.л. захар
щипка сол
малко брашно за доомесване

Приготвяне

Омесете тесто от изброените продукти. Става малко лепкаво, но не му добавям още брашно.
Оставете да втаса. Омесете го втори път, на набрашнена повърхност до меко тесто, което не лепне. Оформете го като хлебче и го сложете в правоъгълна формичка върху пекарска хартия.
Оставете го да втаса отново  намажете го с жълтъка и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята на 180C фурна до суха клечка. Ако се запече отгоре по-рано, сложете му фолио.
Охладете на решетка. Поднесете с масло и любимото ви сладко!
Ако случайно ви остане от хляба на следващия ден, препечете го, става още по- вкусно!
Пожелавам ви лека, прохладна и успешна седмица!
Целувам ви*)



четвъртък, 23 август 2012 г.

Пица с прошуто и моцарела


Лятото продължава с пълна сила!




Нека му се насладим още малко, защото няма да е далеч времето, когато ще публикуваме супички за сгряване :)
Това са още няколко снимки от нашето пътуване.






Ето и моето предложение за супер кремообразна пица  с прошуто и моцарела.


Продукти за две големи пици

за тестото

3 ч.ч. брашно
1 п. суха мая
1 ч.ч. вода
по една щипка сол и захар

прощуто и моцарела ( количеството е по желание)

Омесете тесто и го оставете да втаса.
Направете си салатка докато го чакате :)


Разточете тестото на тънка кора и го сложете в тава върху пекарска хартия.
Отгоре сложете плътен пласт тънко нарязана моцарела, след това пласт фино нарязано прошуто
и отново пласт моцарела.
Печете в предварително загрята фурна на 200C.
Поднесете топла.


Накрая ви подарявам  едно сърце с пожелание за много щастливи мигове!



вторник, 14 август 2012 г.

На гости в Пелатиково и кюфтенца със сос






Кюстендилската котловина- невероятна красота и цвят!
В неделя бяхме на гости на един приятел в Пелатиково. То се намира в област Кюстендил, на източните ридове на Осоговската планина.




Като армаган, занесохме чудесната питка на Еликсирчето !



Плетена сметанова питка

Продукти

2 яйца + 1 белтък, жълтъка+ 1 с.л. олио за намазване
100 мл. прясно мляко
200 гр. заквасена сметана
30 гр. разтопено масло
1 с.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 пак. суха мая
650 гр. брашно + още малко за доомесване на меко тесто

Приготвяне

От изброените продукти замесете тесто и го оставете да втаса.
Готовото тесто се разделя на 8 топки , които се изтъняват на фитили.
Вижте тук как се оформя.
Краищата се подпъхват и питката се оставя да втаса втори път.
Маже се с жълтъка и се пече в умерена фурна до суха клечка.


Роси, толкова е вкусна, дъхава и мека, че я правих за два дни два пъти. Тази на колажа е първата, а в ръцете на мъжете, втората.
Благодаря отново за споделената рецепта!
Спретнахме си страхотна маса!






Котетата също се подредиха на масата:)



Хапнахме, пийнахме и тръгнахме на разходка из фермата на Пламен!
Той прави невероятно сирене и кашкавал!







Подавах на теленцата пръст, да го смучат, а те засмукваха цялата ръка:)))



И уникалния трактор Джон Диър- Е страшно си падам по големи машини:)




След тпова отидохме на разходка до Св. Ана







И така завърши вечерта ни, отново на маса в сладки приказки, много смях и невероятна компания!
Ето и рецептата за кюфтенца със сос




Продукти за около 6 порции

По една зелена и червена чушка
2 моркова
1 глава кромид лук
целина, количеството е по желание
1 домат
500 гр. кайма
1/2 к.ч. ориз
4-5 средни картофа
1с.л. червен пипер
3 с.л. брашно
сол, черен пипер
магданоз 
олио



Сварете ориза, охладете го и го смесете с каймата. Направете кюфтенца.
Настържете всички зеленчуци на ситно. Запържете ги за кратко в малко олио, а след това ги задушете до омекване. Добавете брашното, след това червения пипер и залейте с два литра вода. Посолете и поръсете с черния пипер. Доведете до кипене. Оваляйте кюфтетата в брашно и ги пуснете в соса. Оставете да поври около половин час на тих огън. Добавете картофите нарязани на парчета и варете докато се сварят. Настържете домата и варете още 10 мин. Поръсете с магданоз.
Да ви е сладко!