понеделник, 30 януари 2012 г.

Кокосово бисквитено руло


Преди няколко дни, се разрових из рецептичките оставени ми от майка ми и попаднах на тази за кокосово руло.
Докато го правех и се въртях в кухнята , си подсвирквах и си пеех, а дъщеря ми, седеше на компютъра и в един момент, се загледа в мен и каза:
- Мамооо, ако знаеш само как приличаш на бабааа...и тя си подсвиркваше и пееше по същия начин, докато работеше!
Е, майчице, сега те няма, но се надявам, да ми се радваш отнякъде!
Рулото стана невероятно вкусно!
Насладих му се с чаша лимонов чай и книжка в ръка!



Две пакетчета бисквити "Еверест" с масло се смилат на ситно.
В 150 мл. вода се слагат 3 с.л. какао, кипва се и се добавя 1 и 1/1 с.л. мед.
Отделно се разбиват 125 гр. масло с 1 ч.ч. захар.
 Добавят се 100 гр. кокосови стърготини, една ванилия, бисквитите и какаово- медната смес.
Размесва се хубаво с ръце и се изсипва върху фолио.
Оформя се като руло и се завива хубаво във фолиото.
Оставя се за една нощ в хладилника.
Преди поднасяне, можете да го наръсите с пудра захар.
Моето стоя само два часа, преди да го нарежа и беше вълшебно!


Пожелавам ви успешна нова седмица!

неделя, 29 януари 2012 г.

Бирени хлебчета с мая


Вчера, след като направих пастата, ми останаха три белтъка.
Сетих се, че Ева, беше правила белтъчни хлебчета и веднага и отидох на гости, да ми каже рецептата.
След като я прочетох обаче видях, че нямам газирана вода и още един белтък, затова взех основата на рецептата на Ева от брашно, белтъци и зехтин.
В хладилника имах тъмна бира и понеже веднъж вече съм правила бирени хлебчета и знам, че стават много вкусни, замених водата с бира.
Получиха се превъзходни питки.

Продукти

500 гр. брашно
сол, захар
1 пакетче суха мая
50 мл. зехтин
200 мл. тъмна бира
3 белтъка

Приготвяне

Смесете всички продукти и омесете гладко и меко тесто. Оставете го да втаса.
Омесете го отново, разделете го на 12 топки. Разточете топките, намажете ги със зехтин, навийте ги на руло, което завържете на възел и подпъхнете краищата.
Сложете ги в тава, върху пекарска хартия, на разстояние една от друга, намажете ги със зехтин, завийте ги и оставете да втасат отново.
Печете  в предварително загрята на 200C фурна до златисто.
Извадете на решетка и намажете отново със зехтин.
Благодаря Ева!

събота, 28 януари 2012 г.

Талятели със сметана и портокалови корички


Много обичам паста. Всякаква.
Напоследък, моята дъщеря, на която спагетите са основното  хранене, но само с  един вид сос, започна да експериментира и откри, че харесва, всичко, което приготвям, като италианска кухня.
Това е една рецепта, която всички в къщи обожаваме.
Свежа и засищаща, много бърза за приготвяне.

Продукти

250 гр. талятели
20 гр. масло
настъргана кора от 1 портокал
3 жълтъка
200 мл. тчна сметана
50 гр. пармиджано
сол, черен пипер
магданоз


Приготвяне

Сварете пастата, както е указано на опаковката.
В тиган, разтопете маслото и запържете за 1-2 мин. портокаловите корички.
В купа, смесете жълтъците, сметаната, настърганото на ситно сирене, подправете с черен пипер и малко сол, изсипете маслото и поръсете със ситно нарязания магданоз.
Разбъркайте хубаво.
Прецедете врящата паста и веднага я изсипете в соса.
разбъркайте хубаво, до пълното разтапяне и поемане на соса от талятелите.
Сервирайте и поднесете допълнително пармиджано за поръсване, по желание.
Наздраве!


И накрая, за зимно настроение, още няколко снимки от зимна Банкя!






















четвъртък, 26 януари 2012 г.

Крем с маскарпоне


Навън е снежно, нежно, красиво и много пухкаво!
Такъв е и десерта, който ви представям!
Бърз,лесен вкусен и кремообразен.
Обичам маскарпоне под всякаква форма, в сладкиши, като кремче, а пък за торта с желатин, да не говорим!
Ето и рецептата за четири чаени чаши:

250 гр. маскарпоне
4 яйца
100 гр. пудра захар
2 с.л. портокалов ликьор
 1 ч.л. настъргана портокалова кора
4 бр. сладки амарети
2 реда черен шоколад

Разбийте белтъците на сняг, а жълтъците, смесете със захарта, сиренето, портокаловите корички и ликьора.Разбийте хубаво и тях. Внимателно добавяйте лъжица по лъжица от белтъците в сместа със сиренето и разбърквайте до пълното им поемане. Налейте пухкавия крем в чаши, поръсете със счуканите амарети и гарнирайте с нарязан шоколад.
Да ви е сладко!






сряда, 25 януари 2012 г.

Печена рикота и маслинова салата




С тези две рецепти гостувах в любим мой блог, при жена, която има разностранни интереси, умее да пише прекрасно и твори невероятни неща с фантазия, много вкус и талант.
Представям ви Ивето и нейното вълшебно и уютно местенце.
Иве, благодаря за поканата, на която се тзовах с голямо удоволствие!
Прегръщам те и те целувам*)
Ето и моите рецепти:

За рикотата

1 кутийка рикота
2 яйца
75 гр. пармиджано
индийско орехче, сол, черен пипер
зехтин

Сложете рикотата в купа, добавете жълтъците и ситно настърганото пармиджано, посолете, сложете щипка индийско орехче и поръсете с  пипер, какъвто обичате ( в моя случай кайенски)
Разбъркайте хубаво. Избийте белтъците до мек сняг и добавете към сместа. Разбъркайте внимателно до пълното им поемане. Сложете в гювече или във формички намазани с малко зехтин. Печетете в предварително загрята на 180C фурна 25-30 мин.


При салатата количествата са на вкус.
Счукайте маслините на дъска с чукче. Така ще извадите костилките и маслините ще си пуснат сока. Разкъсайте ги, извадете костилките и ги поставете в купа.


Добавете ситно счукания чесън, печена и стрита суха чушка, магданоз и настъргана портокалова кора. разбъркайте хубаво.
Сложете в чиния от рикотата и салатата и полейте с малко зехтин.


Насладете с чаша от любимото си вино!

вторник, 24 януари 2012 г.

Задушени свински гърди с картофи


Продукти

Свински гърди цяло парче
олио
захар, сол, черен пипер
пикантина
вино
брашно
картофи, зехтин, розмарин

Не съм писала количества, те са по ваше осмотрение, спрямо броя на хората за които гоприготвяте.
Сложете месото в тенджера, полейте го с олио и поръсете с една с.л. захар. Захарта винаги е една с.л. независимо, колко е голямо месото.
Запържете го до кафяво от едната и от другата страна, да го запечатате. Започнете да доливате по една ч.ч. вода и задушавайте до пълна готовност на месото.
Извадете го и в мазнината останала от печенето сложете малко брашно, пикантина, черен пипер и залейте с малко вино.
Варете соса до гъстотата, която харесвате, залейте цялото месо, или поднесете  отделно в сосиера присервирането.


Картофите нарежете на парчета, сварете ги.
Извадете ги и ги сложете в тавичка на пекарска хартия, поръсете ги с пикантина, сложете няколко клончета пресен розмарин, полейте със зехтин и запечете на силна фурна до златисто.
Сервирайте с чаша хубаво вино, а с кокалчетата нагостете някое коте, което се върти около дома ви:)
Пожеавам ви един прекрасен ден!







неделя, 22 януари 2012 г.

Мъфини с мармалад


Сутринта се събудих с мисълта за кекс.
От няколко дни обаче ми се хапва нещо с мармалад и затова вчера поръчах на Емчо, като се прибира от работа да ми вземе, а пък аз си бях купила бисквити за руло.
Е мисълта за любимия кекс, в съчетание с желанието за мармалааад , доведе до този вкусен и красив резултат.
Не, че успях да си избия рулото от главата, но то ще е през седмицата.
Основата на кексчетата е рецепта за съвсем обикновен кекс.
Ето и продуктите за 12 броя:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.ч. олио
2 ванилии
1 и 1/2 ч.ч. брашно
мармалад
пудра захар


Приготвяне

Разбийте яйцата и захарта до побеляване.
Добавете олиото и киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата.
Добавете брашното и ванилията и разбъркайте внимателно до еднородна смес.
Напълнете 3/4 от формичките и печете в предварително загрята на 170C фурна,средна решетка.
Извадете, охладете на решетка.
Издълбайте дупка в средата на кексчето, напълнете го с мармалад и го затворете.
Поръсете с пудра захар.
Направете топче от мармалада и го оваляйте в захар.Гарнирайте мъфина с него.
Интерпретирайте, забавлявайте се по ваш вкус с прекрасните кексчета :)


Пожелавам ви успешна и сладка седмица

събота, 21 януари 2012 г.

Спаначена крем супа с фиде


Все още си е зима и гледам, докато е студено в къщи винаги да има нещо течно и топло.
Това е една от най-любимите ми супи и ще ви излъжа,ако кажа, че я приготвям само през зимата.
Мога да я ям по всяко време, с крутони или без, а също така понякога настъргвам сирене преди да я поднеса.
Правя я както с пресен, така и със замразен спанак. Получава ми се еднакво вкусно.
В случая ви предлагам със замразен.

Продукти за 4 порции

1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
замразен спанак (количеството е по ваше желание)
фиде
1 глава кромид лук
джоджен
сол
олио

Приготвяне

Направете застройка от яйцето и млякото и я оставете на топло.
Нарежете на ситно лука и го запържете за кратко в малко олио.


Добавете спанака и залейте с половин ч.ч. вода. Задушете спанака и лука до омекването на лука.
Долейте 1 литър вода, кипнете. Сложете фидето и варете още 10 мин. Свалете от огъня, сипете от супата в застройката, разбъркайте и излейте застройката в супата.
Подправете с джоджена.
Понякога си добавям чили на прах. Обожавам лютичко:)
Пожелавам ви една бяла, снежна и чудесна неделя



петък, 20 януари 2012 г.

Плетен млечен хляб и супа топчета


Днес ще ви покажа един пухкав хляб, който е толкова мек и ароматен, и страшно наподобява козунак.
Лично за мен този метод на замесване на хляба до днес беше непознат, но определено, ще го ползвам занапред.
Рецептата е адаптирана от тук.
Заедно с него, ще ви поднеса и една вкусна супичка, която е често срещана на българската трапеза във всякакви варианти.
Ще ви покажа моя вариант, който знам от майка ми.
Получава се много вкусна гъстичка супа.

Продукти и приготвяне на хляба

Първо си пригответе tangzhong по следния начин:
Разтворете 1/3 ч.ч. брашно в 1 ч.ч. студена вода,като разбърквате непрекъснато, за да се получи гладка каша.
Сложете на котлона и бъркайте непрекъснато до достигане на температура от 65C.
Ако нямате термометър, бъркайте докато бъркалката не започне да оставя черти в сместа.
Свалете от котлона, охладете и оставете в хладилника за няколко часа ( в моя случай 2 часа).


В купа смесете 3ч.ч. брашно, 1 мая 7гр. сол и захар на вкус, 1 яйце, 1/2 ч.ч. хладко мляко, 120 гр.
tanzhong и три с.л. маргарин или масло.
Лично аз предпочитам маргарина за месене. Хляба ми става по ароматен и не толкова сбит,като с маслото.
С помощта на миксер и приставки за тесто, разбъркайте всичко около 15 мин. до получаването на меко тесто,което не лепне.
Оставете го да втаса двойно.
Разделете го на три топки, от които направете три въженца. Оплетете ги на плитка и подвийте краищата. Сложете във формичка или направо на тава и печете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка. Печете до суха клечка.
Извадете го и го намажете с маргарин. Охладете го на скара.
Малко съм променила рецептата, но на мен така ми се получи идеално.
Пробвайте, ще бъдете изумени от резултата.

Ето и супата:

 Нарежете на ситно една глава лук, и микс за супа (целина, моркови, червена, зелена чушка, хрян). Задушете  ги в малко олио, долейте вода,подправете с черен, червен пипер и пикантина, оставете да заври и настържете вътре един голям картоф. Оставете да ври половин час.
През това време сварете половин к.ч. ориз и я смесете с каймата. Оформете топчета и ги оваляйте в брашно. Пуснете ги в супата и варете още половин час. Застройте с яйце, разбито в половин кофичка кисело мляко и подправете със ситно нарязан магданоз.
Пожелавам ви хубав и разпускащ уикенд!

четвъртък, 19 януари 2012 г.

Печено с бира, пълнено пиле и картофи


Отдавна не съм правила нещо с пиле, въпреки, че във фризера ми отлежават десетина свободно отглеждани такива.
Дъщерями ме подсети за една от любимите рецепти на майка ми, която тя приготвяше за всяко наше гостуване при нея.
Пилето става много хубаво, ориза, страшно ароматен, а картофите придобиват невероятен вкус от бирата и масълцето.
Предлагам ви да го опитате.

Продукти и начин на приготвяне:

1 пиле
100 гр. ориз
5-6 средни гъби
картофи
олио, масло
червен, черен пипер,сол
чубрица, пикантина
200 мл. бира

Запържете за кратко ориза и гъбите, долейте вода подправете с пикантина, черен пипер и чубрица и варете до пълна готовност на ориза.
Напълнете пилето с плънката и го зашийте
 В една ч.ч. сложете 1 ч.л. сол, 1 ч.л. червен пипер и половин и залейте до половината чаша с олио. Разбъркайте хубаво сместа и намажете обилно пилето отвсякъде с нея.
Сложете картофите и ги посолете.



Залейте с бирата и 2 ч. ч.вода.Сложете парченца масло върху пилето и картофите.
 Печете в силно загрята фурна, като от време на време доливате вода  обръщате пилето и разбърквате картофите.Печете до готовност на пилето.
Наздраве!



вторник, 17 януари 2012 г.

Пица Маргарита



Винаги има първи път!
Това е първия път на моето момче в месенето.
Защо ли изобщо не се учудвам, че се получи идеално ( нали е дева:)!
Отдавна ми се хапваше  Маргарита, но такава основна, без добавки от маслини,подправки и сосове.
Истинска италианска, с домашно тесто и моцарела, полята със зехтин.
И понеже днес ми е по зле от вчера с тази задача се зае Емо :)


Тесто за две средно голени пици

3 ч.ч.брашно
1 ч.ч. хладка вода
7 гр. мая
сол, захар
30 мл. зехтин

Омесете тесто от изброените продукти и го оставете да втаса.

За пицата

Доматен сос
моцарела
зехтин
босилек

Приготвяне

Вземете от втасалото тесто и направете блат. Полейте с доматен сос и разпределете равномерно. Отгоре разпределете моцарелата нарязана на кубчета. Печете в умерена фурна, до готовност. След изваждането и, я полейте със зехтин и поръсете с пресен босилек.
Сервирайте топла с парчета пресни домати.


неделя, 15 януари 2012 г.

Зеленчукова супа с ориз,картофи и грах

В къщи всички сме болни. Не се виждаме с никой и затова сутринта решихме да излезем да подишаме чист възду и да се поразходим из парка.
Направих по едно чайче, че и в  кафето не смеем да седнем, зашото явно е силно заразно.
Навън времето беше меко, прехвърчаха снежинки а по улиците нямаше почти никой ( много нетипично за Банкя).
Качихме се в парка, над нашата къща, а там беше приказно!



Поразходихме се, подишахме чист въздух, позагряхме се от движението , слязохме в централния парк и си намерихме една беседка, в която си изпихме чая!



Толкова силна хрема имаме, че носовете ни са, като на дядо Коледа хихихи...
Прибрахме се и набързичко спретнах една любима супичка.



Продукти за 4 порции

1/2 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. грах
1 картоф
1 морков
микс от целина, морков,зелена,червена чушка и хрян
1 малка глава кромид лук
черен пипер,сол
магданоз олио или зехтин


Приготвяне

В малко зехтин запържете за кратко ситно нарязаните, лук, морков, и микса от зеленчуци.
Залейте с ч.ч. вода и задушете до извиране на течността.
Добавете грахта, ориза и ситно нарязания картоф.
Подправетес черен пипер и сол и залейте с 1,5л. вода.
Варете до готовност на ориза и картофите.
Поръсете с магданоз.
По желание непосредствено преди сервиране настържете сирене отгоре.
Поздрави от нас!



събота, 14 януари 2012 г.

Тюрлю гювеч


Обожавам гювеч. Независимо от сезона.
Лесно се готви, много е вкусен и по всяко време на годината има всички продукти за него.
Почти винаги правя различен. В зависимост от продуктите,които имам в наличност, или от това с какво месо, с картофи или с ориз ни се яде.
В днешния случай, дъщеря ми искаше пилешко, Емчо свинско, а на мен ми се ядяха картофки и бамя.
Речено-сторено!
Получи се една вкусотияяяя...
Настанете се удобно, сипете си чаша червено винце и да започваме!

Продукти (количествата са по ваше осмотрение)

свинско месо
пилешки бутчета
стрък праз
глава кромид лук
зелена и червена чушка
бамя
моркови
картофи
1/2 ч.ч. червено вино
олио
черен пипер, чубрица,сол,захар,дафинов лист



Приготвяне

Нарежете свинското на парчета. В тиган загрейте малко олио и в него първо запържете от всички страни пилешкото и свинското с една с.л. захар.Налейте малко вода и задушете до полуготовност.
Нарежете зеленчуците, сложете ги в гювеча, добавете месото и мазнината от него, подправете, посолете, добавете виното и залейте с вода.
Сложете в незагрята фурна и печете на 180C около 2 часа.
Ние похапнахме със салатка от кисело зеле и поляхме с винце!


Да ви е сладко и наздраве!

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Тирамису- италианска рецепта



След вчерашния супер натоварен и забързан ден, днес имам време за разпускане.
Моя Емчо е болен и аз цял ден тичам около него и го обгрижвам с цялата си любов.
Направих му чай с мед, супичка, греяно винце с черен пипер и накрая една вана с морска сол.
Когато е болен, винаги си мисля, какви късметлии сме, че сме заедно, че заедно преминаваме през живота, ръка за ръка, в болест и здраве, в бедност и богатство, подкрепяме се и се обичаме!
Толкова е хубаво, когато има някой, който да мисли за теб повече отколкото за себе си!
Пожелавам си, това да се случи и на моята красива дъщеричка, да познае истинската любов и да я оцени!
Стига толкова сантименталност, да не ставам досадна и сълзлива!
Докато беше във ваната спретнах един от най- обичаните десерти в къщи, а именно тирамису.
Количеството е за 6 чаши за уиски.



Продукти

200 гр. бишкоти "Савоярди"
3 яйца отделени жълтъци от белтъци
кафе еспресо
25 мл. амарето
80 гр. захар
250 гр. маскарпоне
натурално какао

Приготвяне

Разбийте жълтъците с половината от захарта до побеляване. Добавете маскарпонето и разбъркайте внимателно до хомогенизиране. Разбийте белтъците  с останалата захар на твърд сняг. Добавяйте от тях, лъжица по лъжица към крема с жълтъците. Внимателно разбърквайте до еднородна смес.



Смесете ликьора с кафето и подсладете с една с.л. захар. Чупете бишкотите на две, потапяйте ги за кратко в  кафето и ги поставете на дъното на чашата. Аз поставям по две  бишкоти ( общо четири счупени). Залейте с крем, поръсете с какао, отново бишкоти, крем и завършете с какао.
Когато го правя за деца, заменям сместа за потапяне с мляко с какао, без амарето и поръсвам с  нескуик.
При мен тирамисуто е смного кратък срок на оцеляване, както се вижда от снимката :)
Целувам ви и ви пожелавам един прекрасен утрешен ден! Все пак е малката събота:)