Днес ще ви покажа един пухкав хляб, който е толкова мек и ароматен, и страшно наподобява козунак.
Лично за мен този метод на замесване на хляба до днес беше непознат, но определено, ще го ползвам занапред.
Рецептата е адаптирана от
тук.
Заедно с него, ще ви поднеса и една вкусна супичка, която е често срещана на българската трапеза във всякакви варианти.
Ще ви покажа моя вариант, който знам от майка ми.
Получава се много вкусна гъстичка супа.
Продукти и приготвяне на хляба
Първо си пригответе
tangzhong по следния начин:
Разтворете 1/3 ч.ч. брашно в 1 ч.ч. студена вода,като разбърквате непрекъснато, за да се получи гладка каша.
Сложете на котлона и бъркайте непрекъснато до достигане на температура от 65C.
Ако нямате термометър, бъркайте докато бъркалката не започне да оставя черти в сместа.
Свалете от котлона, охладете и оставете в хладилника за няколко часа ( в моя случай 2 часа).
В купа смесете 3ч.ч. брашно, 1 мая 7гр. сол и захар на вкус, 1 яйце, 1/2 ч.ч. хладко мляко, 120 гр.
tanzhong и три с.л. маргарин или масло.
Лично аз предпочитам маргарина за месене. Хляба ми става по ароматен и не толкова сбит,като с маслото.
С помощта на миксер и приставки за тесто, разбъркайте всичко около 15 мин. до получаването на меко тесто,което не лепне.
Оставете го да втаса двойно.
Разделете го на три топки, от които направете три въженца. Оплетете ги на плитка и подвийте краищата. Сложете във формичка или направо на тава и печете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка. Печете до суха клечка.
Извадете го и го намажете с маргарин. Охладете го на скара.
Малко съм променила рецептата, но на мен така ми се получи идеално.
Пробвайте, ще бъдете изумени от резултата.
Ето и супата:
Нарежете на ситно една глава лук, и микс за супа (целина, моркови, червена, зелена чушка, хрян). Задушете ги в малко олио, долейте вода,подправете с черен, червен пипер и пикантина, оставете да заври и настържете вътре един голям картоф. Оставете да ври половин час.
През това време сварете половин к.ч. ориз и я смесете с каймата. Оформете топчета и ги оваляйте в брашно. Пуснете ги в супата и варете още половин час. Застройте с яйце, разбито в половин кофичка кисело мляко и подправете със ситно нарязан магданоз.
Пожелавам ви хубав и разпускащ уикенд!