сряда, 30 ноември 2011 г.
На Андреев ден,да подкрепим Андрей!
На днешния ден,нека подкрепим Андрей(зверски пребитото дете),и да не оставаме безучастни към болката и ужаса,който преживя това семейство!
Призовавам ви-всеки,който иска да ги подкрепи,нека напише по нещо хубаво и позитивно за тях,по повод имения му ден!
Нека усмихнем Андрей,послучай празника му!
Аз се свързах с родителите му и те ще прочетат вашите пожелания!
Аз,ще те поздравя,със стихотворението, с което поздравих и моята дъщеря!
~ СИЛНИТЕ ~
Силните плачат сами.
Не ръкомахат. Не викат.
В гръб не забиват ками.
И не се кланят на никого.
Те овладяват света,
без да си губят душата.
Ала вървят и вървят
само напред и нататък!
Въпреки вечния страх.
Въпреки всяка измама.
Никой не може без тях.
Рамо за силните няма.
Те знаят как да простят,
как на доброто да служат.
Те не поглеждат назад.
И не говорят ненужно.
Те са внезапни искри
от небесата дарени.
Тяхната воля твори
нови, незнайни вселени.
Въпреки цялата мъст
и доживотната завист,
още влекат своя кръст
и до безкрай се раздават.
Мъката не ги ломи,
прави ги по-всемогъщи.
Силните плачат сами.
Но времената обръщат.
Автор - Веселина Атанасова
Бъди силен като св. Андрей,който покорил мечката!
Пожелавам ти да успееш и да сбъднеш всичките си мечти!
Целуваме те и те прегръщаме силно!
Анджела,Емо и Катя
вторник, 29 ноември 2011 г.
Панирани ябълкови кръгчета
Продукти
4 ябълки
2 ч.ч. галета от пресен хляб
2 с.л. захар
1 ч.л. канела
За млечната смес
1 ч.ч. брашно
2 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.ч.захар
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. мляко
1 яйце
олио за пържене
Приготвяне
Обелете ябълките и ги нарежете на кръгчета.С малка формичка за сладки изрежете кръгчев средата на ябълката.
Смесете продуктите за овалване в една чиния,а в друга,направете млечната смес.
Загрейте олиото.Потопете кръгчетата в млечната смес,след това ги оваляйте в сухата.
Изпържете и извадете на кухненска хартия да се отцедят.
Адаптирано от Joythebaker
понеделник, 28 ноември 2011 г.
Пилешко руло в бекон
Продукти за две порции
1 бр.пилешки гърди
1 кренвирш
2 тънки парчета бекон
4 с.л.зехтин
1 ч.л. соев сос
къри,черен пипер,сол
Приготвяне
Разрежете гърдите на две парчета.Сложете ги между стреч фолио и ги начукайте.
В купичка,смесете зехтина,соевия сос и подправките.Оваляйте хубаво филетата в сместа.
Оставете ги да престоят около 1 час.
На дъска,сложете бекона,отгоре едно от филетата,след това половин кренвирш и завийте на руло.Завийте рулото с фолио и печете 20 мин. в предварително загрята на 220C фурна.
След 20 мин. махнете фолиото и запечете за десетина минути.Нарежете и поднесете с гарнитура.Аз поднесох с картофено пюре със сос от сметана и горчица с чушки, и прясна салата.
Наздраве!
неделя, 27 ноември 2011 г.
Еклерчета с крем от кисело мляко и шоколад
Продукти за 6 бр.
90 гр. брашно
50 гр.маргарин
30 гр. захар
125 мл.вода
2 яйца
за пълнежа
200 гр.цедено кисело мляко
2 с.л. пудра захар
50 гр. разтопен черен шоколад
1/2 пак. желатин
малини и настърган черен шоколад за украса
Приготвяне
Сложете водата,маслото и захарта в тенджерка и кипнете.Махнете от огъня и добавете брашното,като разбърквате с дървена лъжица.Намалете огъня и върнете тестото на него.
гответе 2-3 мин.,като разбърквате непрекъснато.
Свалете от огъня и добавете яйцата,едно по едно,като разбърквате непрекъснато.
С помощта на две лъжици направете шест еднакви топчета,които сложете в тава застлана с пекарска хартия.Печете в предварително загрята на 200C фурна,средна решетка.след първите десет мин.печене,открехнете леко фурната и печете още 25 мин.Извадете и охладете напълно.
Разбийте млякото със захарта и разтопения шоколад.Добавете предварително разтворения желатин.Оставете да стегне,докато изстиват еклерите.
Отрежете капачета на еклерите,напълнете ги с крема.Сложете капачетата върху еклерите,наобратно и сложете в тях още малко крем.Украсете с малини и шоколад!
Пожелавам ви уютна семейна вечер!
петък, 25 ноември 2011 г.
Зелен боб с картофи и масло и хлебчета с фанта
Днес,ще ви представя нещо много семпло,обикновено,но за мен изключително вкусно.
Това е последната рецепта от поредицата от Мечката и една от любимите рецепти на моята майка (надявам се да ме гледа отнякъде и да ми се радва)!
По този повод-хора,ценете близките си,докато са до вас!Наистина,намирайте време и им отдавайте дължимото внимание!Особено на родителите!
Има една много хубава родопска поговорка:
"Ако си имаш стар чолек,продадай го,ако си немаш,купи си!
Зелен боб с картофи и масло
Нарежете на ситно една глава кромид лук и 2-3 скилидки чесън и ги запържете за кратко.Изсипете един буркан зелен боб,добавете 2-3 картофа нарязани на парчета,посолете,поръсете с черен пипер и долейте около два литра вода и варете до готовност на картофите.Направете запръжка от една с.л. масло,две с.л. олио,две с.л. брашно и една ч.л. червен пипер.Залейте гозбата с нея и разбъркайте.Поднесете с туршийка или кисели краставички!
Тестото за тези изключително вкусни и ароматни хлебчета взех от Скарлет.
Откакто открих тази рецепта,по нея съм приготвяла пита,малки питки,хлебчета,кръгли и продълговати.Винаги са ставали превъзходни!Единственото нещо,което добавям извън рецептата е разтопено маслоза намазняване на тестото,преди да го оформя.
Продукти
1 кг брашно
4 яйца(един жълтък отделете за намзване)
200 гр.кисело мляко
200 мл. жълта фанта
1 пак. суха мая
100 гр. меко масло
сол
50 гр.разтопено масло за намазване
Приготвяне
Смесете всички продукти и омесете гладко тесто.Оставете го да втаса.Омесете го втори път и го разделете на 4 равни парчета.Разточете го на правоъгълник с дебелина 1см.Намажете с масло и навийте на руло.Направете вертикални разрези по дължина на хлебчетата.Наредете ги в тава и ги оставете да втасат отново.Намажете ги с яйце и ги печете в предварително загрята на 170C фурна,на средна решетка,около 30-35 мин.Охладете на решетка.
Наздраве приятели!
сряда, 23 ноември 2011 г.
Каша от пиле и многозърнести питки
Продукти
Бялото месо от сварено пиле
3 ч.ч. чаши пилешки бульон
120 гр.маргарин
10 равни с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
сол
магданоз
Приготвяне
Счукайте месото с малко топла вода и ервения пипер.Стопете маслото (без да го препържвате),прибавете брашнотои бъркайте,докато стане златисто.Залейте с една чаша бульон,като разбърквате постоянно.Добавете и останалия бульон и бъркайте до сгъстяване.
Прибавете месото и разбъркайте хубаво.Поръсете със ситно нарязан магданоз.Поднесете топло с прясна салата или туршия!
Продукти за 6 питки
130 гр.бяло брашно
250 гр. многозърнесто брашно
1 ч.л. сол
1 пак.суха мая-7гр.
110 мл.хладко мляко
110 мл.хладка вода
1 с.л. масло
макови или сусамови семена
Приготвяне
Смесете всички продукти,без семената и маслото омесете гладко тесто.Намазнете с малко олио и оставете да втаса до удвояване на обема.Омесете тестото отново и разделете на 6 равни парчета.Оформете топки от тях,намажете ги с масло и поръсете със семената.
Оставете да втасат отново.Печете на 200C около 20 мин.Охладете върху решетка.
Омесете втори път,и разделете тестото на 6 топки.
Пожелавам ви още един прекрасен утрешен ден!
вторник, 22 ноември 2011 г.
Агнешка супа с гъби и царевичен хляб с лук
"Я,глухарченце..." :)))
Помните ли тази култова реплика на ленивеца Сид от "Ледена епоха"?
Сутринта като станах и тръгнах на разходка в гората в двора на вилата, в която сме отседнали,видях това заблудило се глухарче,покрито със скреж и се сетих за Сид.
Цял ден се подсмихвах при спомена за хубавото филмче.
Тук в планината си спомням времето,когато бях малка,ставах сутрин и по пижама и пантофи притичвах до къщата на баба,която беше в задния двор(летна кухня и викахме),а тя запалила печката вече разбъркваше манджичката.
Мушвах се в леглото и и я наблюдавах,как запретнала ръкави,замесваше питка,тутманик или баница...ооох,направо ми се плаче по тези дни...
Сега,аз съм тази,която сутрин запретва ръкави и още сънена,започвам да тракам в кухнята(за това поне не ми се плаче,защото както сте забелязали много обичам да готвя:)
Готвя малки количества,затова и пускам толкова публикации,ноооо поне вкъщи никога не повтаряме едно и също ядене.
Днешната питка е съвкуpност от царевичния хляб и лучената питка.
И двете много ми харесаха,затова реших да ги съчетая.За да съм откровена-получи се много по- вкусна от царевичния хляб,но не така впечатляваща като лучената питка!
Направих я по същата рецепта,като питката с лук,само че сложих 350 гр. бяло брашно и 150 гр. царевично.Стана по ронлива,с определено царевичен вкус.
Изяде се за отрицателно време,заедно с агнешката супичка.
Продукти за 2 порции
200 гр, сварено агнешко месо накъсано на ситни парчета
6 б.гъби нарязани на по едри парчета
2 бр.картофи нарязани на парчета
1 глава лук ситно нарязан
1 литър бульон в който сте варили месото
1 ч.ч. кисело мляко
1 жълтък
олио,сол,
черен пипер,копър
Приготвяне
Задушете лука в малко олио до пълното му омекване.Добавете месото,,гъбите,картофите,посолете и поръсете с черен пипер.Залейте с бульона и варете до готовност на картофите.Дръпнете от огъня и застройте с киселото мляко и яйцето.Поръсете с копъра.
Да ви е сладко!
понеделник, 21 ноември 2011 г.
Питка с лук и агнешка манджичка с ориз
Днес,ще ви представя една питка,която засега заема първо място в класацията ми за хляб!
Който обича лук,ще я оцени.Много лесна за приготвяне.
Агнешката манджичка е импровизация,спрямо продуктите,с които разполагах(все още съм в планината:)
Продукти за питката
500 гр. бяло брашно
250 мл.вода
2 с.л. зехтин
1 голяма глава лук
1 връзка пресен лук
1 пак.суха мая-7гр.
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
Приготвяне
Нарежете лука на ситно и го запържете в зентина със захарта,до омекване.
Сложете всички продукти,включително и лука и омесете гладко тесто.
Намажете тестото със зехтин и го сложете в тавичката за печене(аз ползвам тефал,затова не я намазнявам и поръсвам с брашно).
Оставете да втаса до удвояване на обема.Печете в предварително загрята фурна(аз пекох без вентилатор)на средна решетка с купичка вряща вода най-отдолу,около 30-40 мин.
Адаптирано от Home Cooking adventure
Агнешка манджичка за двама
Продукти
300 гр агнешко месо
1 глава лук
1 кафена чашка ориз
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
вегета,черен пипер,червен пипер
олио
магданоз
Приготвяне
Задушете месото в малко олио и 1 ч.л. захар до пълна готовност.Извадете го и го накъсайте на парчета.В мазнината от задушаването задушете лука и черния пипер.Добавете месото,подправете с червения пипер и вегетата и долейте един литър вода.Оставете да кипне и сложете ориза.Варете до готовност на ориза на среден огън.Дръпнете от огъня и застройте с яйцето и млякото.Подправете с магданоз!
Наздраве и да ви е сладко!
Пътувайки към Боровец,снимах много интересено небе.Един голям хикс???
А с тази снимка поздравявам Мъхчето!Един невероятно мек и пружиниращ килим от мъх в гората:)))
Пожелавам ви успешна седмица!
събота, 19 ноември 2011 г.
Шкембе чорба и царевичен хляб
Здравейте приятели!Реших да го ударя на майтап и да предавам на живо от мястото на събитието: Мечката:)))местност малко преди Самоков.Тук сме за малка почивка и да съчетаем работата с удоволствието!
Времето е чудесно!Вечер е много студено,температурата вчера през нощта падна до -12,поне така показваше системата!
Сутринта,беше хладно,но след това изгря едно слънцеее и не само светеше,а и топлеше!
Напоследък сезоните се преливат и може да се видят невероятно красиви неща,като тази ябълка например.Все едно е накичена с топки!А това всъщност са необрани ,блестящи от скреж ябълки и наистина приличат на коледни играчки:)
Беше слънчева есенна приказка,със слънчице,което прозираше между клоните на дърветата!
А сега ето и рецептите:
Шкембе чорба
Продукти
300 гр,телешко шкембе
2 литра вода
200 мл.прясно мляко
50 мл.олио
2,5 с.л.брашно
1,5 с.л. червен пипер
сол.черен пипер
оцет,чесън,препечен лют пипер
Приготвяне
Нарежете шкембето,сварете го,прецедете бульона.Запържете за кратко шкембето,поръсете го с брашното,разбъркайте,добавете червения пипер и отново разбъркайте.Посолете и сипете бульона на тънка струйка,като разбърквате непрекъснато.Оставете да къкри на слаб огън около 15 мин.Свалете от огъня и сложете млякото.Подправете с черния пипер.
Направете си оцет със счукан чесън и сол.Поднесете отделно препечения и стрит лют пипер.
Адаптирано от Ева Тонева с малки изменения от моя страна.
Царевичен хляб
Продукти и приготвяне
115 гр.брашно
180 мл.вода
1 пак. суха мая 7 гр.
1 к.л. захар
Всичко се смесва,разбърква се хубаво ,завива се с кърпа и се оставя да втаса на топло 40 мин.
Сложете 1 ч.л. сол,1,5 с.л. зехтин,115гр.царевично брашно,разбъркайте.
Добавете 115 гр.брашно,омесете.Извадете от купата и месете до получаването на гладко и еластично тесто.Сложете 1 с.л. зехтин в купата и оваляйте хубаво тестото в него.Завийте с кърпа и оставете да втаса за два часа.
С ръце оформете втасалото тесто на правоъгълник и го завийте като руло,като оставите ръба отдолу.Поставете го в тава с пекарска хартия,поръсена с двата вида брашно.Завийте го и оставете да втаса отново за един час.
Загрейте фурната на 220C.Тази,в която пекох,беше без вентилатор.
Направете разрез по средата,по дължина на хлебчето.Сложете тенджерка с топла вода,малко под средната степн на фурната,а малко над нея почти на най-горна решетка,поставете тавичката с хлебчето.Печете 30-40 мин.Охладете на решетка и...ДА ВИ Е СЛАДКО!
Прегръщам ви и се надявам да сте се позабавлявали и да сте разпуснали стози пост:)
четвъртък, 17 ноември 2011 г.
Оризово руло с царевична коричка
Представям ви едно руло,което направих,защото не ми се правеха кюфтета по отделно,а и не ми се пържеха.
Основното за тази рецепта е ориза,а всичко останало е по ваш вкус и спрямо продуктите,които имате.
Ето и моите продукти:
1 ч.ч. ориз
5-6 парчета луканков салам нарязан на кубчета
1 ч.ч. замразени зеленчуци
ситно смлян натурален корнфлейкс
1 яйце разбито
50 гр.кашкавал
2 гъбени бульона
черен пипер,джоджен,къри
зехтин
Приготвяне
Сварете ориза,подправен с пипера,бульоните,джоджена и кърито.След като го свалите от огъня,добавете настъргания кашкавал и разбъркайте хубаво.Оставете го да изстине.
През това време,в една ч.л. зехтин запържете салама и зеленчуците.
Разстелете ориза на правоъгълник и сложете плънката отгоре.Завийте на руло.
В тава сложете разбитото яйце.Преместете рулото в тавата и го намажете с яйцето отвсякъде.
Сложете корнфлейкса на хартия за печене и оваляйте рулото в него.Полейте го с малко зехтин и запечете съвсем за кратко 10-15 мин на силна фурна.Сервирайте с млечен,или доматен сос!
И колкото повече ме обзема коледното настроение,толкова повече цъвтят цветята ми:)))
сряда, 16 ноември 2011 г.
Патладжани с моцарела,зеленчуков сос и босилек
Продукти за две порции
2 средни патладжана
2 топки моцарела
2 ч.ч.доматен сос
2 чушки-зелена и червена
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
сол,черен пипер,босилек
зехтин
Приготвяне
Нарежете патладжана на дълги парчета с дебелина 2-3 см.Осолете ги и ги сложете в гевгир,като отгоре ги затиснете с чиния и сложете нещо тежко.Оставете да се отцедят около един час.
Загрейте малко зехтин в грил-тиган и гриловайте патладжаните.
Нарежете чушките и лука,счукайте чесъна и ги запържете в малко зехтин.Посолете,поръсете с черен пипер и добавете доматения сос.Гответе сгъстяване на соса.
В чиния подредете патладжаните,върху тях сложете от нарязаната на филийки моцарела,полейте със соса и поръсете с босилек.
Да ви е сладко!
Пожелавам ви,лека-полека да ви завладява коледния дух:)))
Абонамент за:
Публикации (Atom)