неделя, 31 юли 2011 г.

Melon bread (пъпеш хляб)


Продукти

За бисквитеното тесто

30гр. масло стайна температура
40гр.захар
2 жълтъка
100гр брашно
1/2ч.л.бакпулвер

за тестото

200гр. брашно
30гр.захар
5гр.суха сметана
3гр.суха мая
70мл.вода
1 яйце
15гр.масло
щипка сол

Приготвяне

Разбийте маслото със захарта.Сложете жълтъците,разбийте.Добавете пресятото с бакпулвера брашно и омесете тесто със шпатула или дървена лъжица.Изсипете тестото върху свежо фолио,набрашнете си леко ръцете,оформете го като цилиндър сдължина около20см.Завийте го и го оставете в хладилника.
В купа сложете брашното за тестото,добавете сметаната,захарта,и сухата мая.Разбъркайте.В тази смес изсипете разбитото яйце с добавената вода.Замесете тесто.Изсипете го на плота и доомесете.Ако се налага добавяйте си по малко брашно.Месете и удряйте тестото,до омесване на меко тесто.Разстелете го с ръце и с пръсти го намажете с маслото.Завивайте го от края към средата,след което го омесете до поемане на маслото.Трябва да се получи пластично меко тесто.Оставете го да втаса.Когато стане готово,го разпределете на 7 еднакви по големина топчета топчета.извадете  бисквитеното тесто от хладилника,разпределете го на 7 еднакви топчета.Сложете свежо фолио на плота вземете бисквитеното топче,сложете го върху фолиото,завийте го с друго парче фолио и натиснете с плосък предмет(аз използвах буркан)до получаването на тънък кръг,малко по-голям от буркана.Направете всички топчета от бисквитеното тесто по този начин.
Вземете бисвитеното кръгче в ръка,сложете го на дланта си,в него сложете топчето от другото тесто,завийте го,събирайки отдолу като вързопче и го оваляйте отгоре в захар.Отгоре направете робоидни разрези.Печете в тава с пекарска хартия,в предварително загрята на170C фурна за 15-20мин.
Насладете се приятели!

събота, 30 юли 2011 г.

Дип от тиквички с орехи в тарталетки


Продукти

2 тиквички
2 скилидки чесън
1 стрък пресен лук
орехови ядки на вкус
маслини
сол,олио,оцет
магданоз,копър,пипер меланж

Приготвяне

Обелете и настържете тиквичките на едро ренде.Посолете ги и оставете да им изтече водата.Запържете ги в малко олио.Извадете ги в гевгир да се отцедят.Сложете ги в купа и добявете нарязания на ситно лук, чесън,копър,магданоз,пипер ,оцет и орехи.Количествата са по ваш вкус.Разбъркайте.Сложете маслинките за разкош.



за тарталетите(за 6 бр.)

100гр. брашно
1 жълтък
30гр.масло(стайна темп.)
20мл.прясно мляко

Приготвяне

Включете фурната на 170C.Замесете тесто от продуктите.Оставете го в хладилника за 10-15мин.
Разточете на кора с дебелина 2-3мм.изрежете с ринг или с подходяща чаша кръгчета.Сложете ги във формичките(моите са около 8см),притиснете ги и набодете основата с вилица.Печете ги 10-15 мин.до златисто оцветяване.Стават много хрупкави!
Насладете се приятели!

Нежен кайсиев кейк


Продукти

6 кайсии
5 яйца(отделени жълтъци от белтъци)
200гр.пудра захар
230гр.масло(стайна темп.)
210гр. брашно
6гр.бакпулвер

Приготвяне

Загрейте фурната на 180C.Разбийте яйцата със захарта и маслото.Добавете пресятото брашно с бакпулвера.Разбийте белтъците на сняг  добавете ги към тестото и разбийте с миксер.Изсипете сместта в намазана с масло и набрашнена тавичка.Разполовете кайсиите и ги подредете върху тестото без да ги притискате.Тавичката е с размер 30/20.Печете 45мин.


 Насладете се приятели!

Персийски тутманик

                                                                                                                                                                      Тази бърза и лесна рецепта видях в предаването на Гала.Тя сподели,че  я е научила от нейната свектрва.И така хванах набързо едно листче,записах я и от тогава това е една от най-бързите и вкусни закуски в къщи(което се случва рядко).Единственото нещо,което аз си добавих е едно яйце.

Продукти

1ч.ч.натрошено сирене
1ч.ч.к.мляко
1яйце
3/4ч.ч. олио
1и1/2ч.ч.брашно
по желание сусам за поръсване
1ч.л.сода

Приготвяне
Включете фурната на 200C.Пригответе си тестото и го оставете да престои до загряването на фурната.
Сипвате всичко в дълбока купа,разбърквате.Получава се много лепкаво тесто.Аз го бъркам с дървена лъжица.Изсипвате в намазана солио и набрашнена тава.Моята е тефал и не я мажа с нищо и така се получава много хрупкава коричка.Печете 40мин.
Насладете се приятели!

петък, 29 юли 2011 г.

Салата с картофи,домати и патладжан


Продукти

8 бр. малки картофи
2  домата
1 патладжан
2 скилидки чесън
босилек
сол,черен пипер
балсамико,зехтин
50гр.сирене
маслини

Приготвяне

Картофите се обелват,нарязват се на кръгчета с дебелина 2 см.Варят се в подсолена вода.Патладжаните се изпичат,изважда се вътрешността,наситнява се и се добавя настъргания чесън и нарязания на ситно босилек.Добавят  балсамико и зехтин.Разбърква се.Доматите се обелват,нарязват се на кръгчета и се посоляват.Оставят се в наклонена чиния да им изтече водата.В плато ,или в отделни чинии се подреждат картоф,домат патладжан.Приготвя се дресинг от балсамико,черен пипер,сирене  зехтин и 2-3с.л. вода ,и се залива салатата.
Насладете се приятели!

Чорба от печурки и сушени манатарки и един чудесен бишкот за супи


Продукти

3с.л. сушени манатарки
10бр.големи гъби
1 глава лук
2-3 с.л. доматено пюре
100гр.ориз
200гр.кисело мляко
1 яйце
черен,червен пипер,брашно,сол
копър

Приготвяне

Сушените гъби се накисват в студена вода да престоят два часа.Задушава се лука исе добавят 2с.л. брашно,1с.л. червен пипер и доматеното пюре.Всичко се залива с топла вода.Соли се повкус.Добавят се сушените гъби и печурките нарязани на едро.варят се до омекване.Чорбата се застройва с киселото мляко,в което е разбито яйцето и 1с.л.брашно.Поръсва се с черния пипер и копъра!

За бишкота

3яйца
70гр.брашно
100гр.кашкавал
щипка сол и червен пипер
масло за намазване на тавичката

Приготвяне

Включете фурната на 170C.Жълтъците се разбиват с щипка сол до побеляване.Белтъците се разбиват на сняг,след което се смесват с жълтъците,пресятото брашно и половината от кашкавала, настърган на ситно.Дъното на тавичка се намазва с масло и се поръсва с брашно.Сместа се изсипва.като се разстила с дебелина 1-2см.Останалия кашкавал се смесва с малко червен пипер и се поръсва върху тестото.Пече се 15 мин ,до хубаво зачервяване.Готовия бишкот се нарязва на кубчета.Сервира се със супи.
Насладете се приятели!


Вафлени пастички с млечен крем


Днес ще ви представя един сладкиш,заради който определено трябва да сте до печката.Това е един уникален сладкиш,от който си взимаш парченце,казваш че е чудесен ,но едно парче ти е достатъчно,минава една минута и си казваш:
-Оооо! Трябва да опитам пак!
Всичко започна с това,че си намерих вафлени кори


Продукти

1пакет вафлени кори
1,5л. прясно мляко
1ч.ч. захар
настъргана кора от лимон
2с.л.орехови ядки
2пак.ванилия
1 тухла четворка(хахаха но не е шега!)

Приготвяне

Млякото и захарта се варят на умерен огън при постоянно разбъркване,докато се превърнат в бежова кремообразна маса.Добавят се лимоновите корички,ванилията и орехите.В зависимост от това,колко висок искате да е сладкиша или разрязвате корите на две(както направих аз),или ги оставяте цели.Намазвате ги с крема слепвайки ги една сдруга и отгоре затискате с тухлата(това беше идея на мъжа ми) и оставяте да престои цяла нощ.На следващия ден нарязвате сладкиша,сипвате си чаша кафе с мляко и на терасата на чист въздух,да поставим началото на още един прекрасен ден!




 Насладете се приятели!




четвъртък, 28 юли 2011 г.

Паста четири сирена


Продукти

400гр. паста(в моя случай фузили)
по 40гр.сирена по ваш изборю(при мен-горгонзола,синьо сирене,качота и пармиджано)
5омл. течна сметана
100мл. прясно мляко
черен пипер,допълнително пармиджано за поръсване

Приготвяне

Сварете пастата.В тенджерка сипете млякото и сметаната.Затоплете ги и добавете сирената нарязани на парченца.Бъркайте докато се разтопят и соса се сгъсти.Поръсете с черен пипер.Изсипете пастата при соса и разбъркайте хубаво.Поднесете с пармиджано за допълнително поръсване.И разбира се сипете си чаша бяло вино!Наздраве!

Насладете се приятели!

Тиквички по провансалски


Продукти

2 тиквички
3с.л.доматено пюре
4 скилидки чесън
брашно
масло,олио
сол,черен пипер,магданоз

Приготвяне

Обелените тиквички се нарязват на кубчета,като за мусака.Посоляват се на вкус и се овалват в брашното.Пържат се вмалко масло,смесено с олио.Когато са готови се добавя чесъна и се пържат още 1-2мин.Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.В мазнината се запържва  леко пюрето поръсено с черния пипер.Към него се добавят тиквичките.Разбъркват се и се поръсват с магданоза.Поднесете със сирене или сос.
Насладете се приятели:)

вторник, 26 юли 2011 г.

Наан-индийски хляб


Продукти

400гр.брашно(и малко за доомесване)
1 пакетче мая
1 яйце
2с.л. кисело мляко
150мл.вода
сол,захар,олио,масло
сусам,маково семе,настърган чесън

Приготяне

Изсипете маята във водата,добавете 1ч.л.захар и оставете да втаса.В купа пресейте брашното,посолете с една пълна ч.л. сол  и сложете 4с.л.олио.Разбъркайте.Когато маята втаса,добавете в брашното яйцето,млякото и маята.Омесете тесто,което направете на топка и намажете с олио.Оставете 1час да втаса.
Втасалото тесто разделете на топки,колкото кайсия.На набрашнена повърхност разточете топките с дебелина колкото палачинка.Поръсвайте хлебчетата със сусама,маковото семе и чесъна.Натискайте семенцата за да се задържат.Сложете питките в тава с пекарска хартия.Печете 10мин.средна решетка,предварително загрята на 250C фурна.
Готовите питки намажете с масло и сложете в тенджера с капак  да се задушат.



 Насладете се приятели:)
 

Свинско със сос от кайсии





Продукти

500гр.свинско месо
1глава червен лук
2скилидки чесън
1компот от кайсии
200мл.пилешки бульон(2 бульона разтворени във 200мл.вода)
1с.л.горчица
1с.л. царевично нишесте
1червена чушка
черен пипер,джинджифил,канела,олио,магданоз

Приготвяне

В тиган  загрейте олиото.Сложете нарязаното на филийки месо.Поръсете ги с малко канела и черен пипер самоот едната срана.Запържете ги за 3-4мин.Добавете нарязания на лунички лук,чесъна и джинджифила.Продължете със запържването още3-4 мин,като разбърквате.


В купичка сипете бульона,горчицата и нишестето,и разбъркайте.Сипете и сока от компота.
Изсипете сместа при месото и гответе,като отвреме на време обръщате месото до сгъстяване на соса.



.Добавете кайсиите нарязани на лунички(2-3 за всяка пържолка),сложете и нарязаните на лентички чушки и гответе още 4 мин.Поръсете с магданоза.Сервирайте върху канапе от ориз.

  
Насладете се приятели:) 

Пълнени тиквички с холандски сос



Продукти

3 тиквички
1/2ч.ч. ориз
100гр.микс от замразени зеленчуци(аз имах грах и моркови)
2 бульона(аз сложих гъбен
черен пипер,къри,олио

за поръсване

пармиджано
слънчогледови и тиквени семки

за соса

200гр.заквасена сметана
80 гр. масло
2 жълтъка
1 малка глава лук
2с.л.балсамико
1с.л. лимон
черен пипер,сол

Приготвяне

Сварете ориза и го премийте със студена вода.В тиган запържете ориза,зеленчуците и подправките.Разрежете тиквичките по дължина и ги издълбайте.Напълнете ги с плънката и ги поръсете със сиренето и семките.Печете в предварително загрята фурна на 250C 45мин. на средна решетка.

Приготвяне на сос

В малко тиганче сложете оцета , наситнения лук и подправете с пипера.Варете до изпаряванена оцета.Отдръпнете от огъня и добавете сметаната.Разбъркайте.Сложете и жълтъците.Отново разбъркайте.Сложете на котлона до завиране.Варете 2-3мин.Добавете лимоновия сок и посолете.Накрая сложете маслото и разбъкайте до разтапянето му.Прецедете соса и поднесете топъл с тиквичките.
Насладете се приятели!



Хрупкав чийзкейк с боровинки










Продукти

за основата

160гр. брашно
100гр.захар
50гр. смлени бадеми
110гр. масло със стайна температура

за крема

500гр. обезсолено сирене
130гр. захар
2яйца
1с.л.амарето или бадемова есенция

за заливка ипоръсване
1 бурканче сладко
100гр.кокосови стърготини

Приготвяне

В купа смесете продуктите за основата.Разбъркайте ги с вилица и натискайки ги,направете тестото на трохи.Отделете си 1 ч.ч. от сместа, а останалата част разстелете на дъното на стандартна йенска тава.Притиснете до получаването на гладка основа основа.Изпечете на175C
за 15мин.
Смесете съставките за крема,без яйцата и разбийте с миксер до еднородна консистенция.Добавете яйцата и отново разбийте.Изсипете крема върху блата.
Сложете сладкото за малко в МВ,ако е гъсто или желирано да отпусне.Изсипете го върху крема.
Смесете отделените трохи с кокосовите стърготини и поръсете върху сладкото с вилица.


Печете още 20мин. на175C


Охладете го и изстудете в хладилника 4 часа,преди да го нарежете и сервирате!
Да ви е сладко!



неделя, 24 юли 2011 г.

Пълнени патлажани с доматен сос



Продукти

3 средни патладжана
3 червени чушки
2 скил.чесън
1 малка глава кромид лук
200гр.пушени гърди
черен пипер,сол,олио

за соса

200мл.доматено пюре
50мл бяло вино
1скилидка чесън,черен оипер,магданоз

Приготвяне

Изпечете иобелете чушките.Нарежете ги на тънки лентички.Счукайте чесъна,настържете лука.Нарежете гърдите на тънки лентички.
Патладжаните обелете и нарежете на кръгчета с големина 2см.Издълбайте в средата малко от зеленчука,да се получи като малка чашка.Издълбаното,сложете при плънката.Изпържете патладжаните и ги отцедете на кухненска хартия.
Загрейте олио и запържете в него последователно,за кратко,черния пипер,чесъна и лука,чушките и средата на патлаждана и накрая гърдите.
Наредете колелцата в тава и поставете върху всяко от плънката.Печете в предварително загрята на 250C до готовност(около 30мин.)






В малко олио сложете чесъна и черния пипер,добавете доматеното пюре и като кипне сложете виното.Варете до сгъстяване.Подправете с магданоза.




Сервирайте патладжаните поляти със сос.
Да ви е сладко!

Салата с марокански кус-кус



Продукти

75гр. марокански кус-кус (може и български)
1 малък домат
1 малка краставица
10 обезкостени маслини
4-5 пера на пресен лук
1 топка моцарела
сол,черен пипер,зехтин,босилек

Приготвяне

Кус-куса се залива със 120мл.вряля вода и се оставя под капак за 7-8мин.Овкусява се с черния пипер и зехтина,и се разбърква.Домата и краставицата се обелват и се нарязват на много малки кубчета.Посоляват се и се оставят в повдигната от едната страна чиния,да се отцедят.Маслинките се нарязват на кръгчета,моцарелата на малки парченца,както и лука ,и босилека.Отцедените зеленчуци,и всички останали съставки се прибавят към кус-куса,разбърва се и се оставя в хладилника да се изстуди.
Да ви е сладко!

Фокача ала дженовезе-пълнозърнест вариант



 Продукти

                                                          
600гр.  пълнозърнесто брашно        
400мл. хладка вода
140мл. зехтин
1пак. суха мая
1ч.л. сол,2ч.л.захар,                         
 морска сол и сусам за поръсване                                                            

                                                                           
                                                                               


Приготвяне

Изсипете половината от брашното в дълбока купа.Разтворете солта и захарта във водата,сложете олиото.Добавете сместа към брашното и разбъркайте до поемането на течноста.Добавете маята и останалото брашно.Омесете тестото под формата на хлебче.Намазнете тава с олио.Сложете хлебчето по средата и го оставете да втаса 60-90мин.



След като втаса,го разстелете с пръсти върху цялата тава,като го повдигате и размазвате отдолу олиото с което сте намазали тавата.Отгоре леко го намажете със зехтин за да не изсъхне и  поръсете с морската сол.Оставете го да втаса пак за 30мин.


След втасването направете вдлъбнатини в тестото с пръстите си.Посипете навсякъде върху него останалия зехтин.Той ще се събере в дупките.Напръскайте с вода и печете 20 мин. в предварително загрята 200C фурна на средна решетка.


Извадете,охладете върху решетка,начупете и...да ви е сладко!














   

събота, 23 юли 2011 г.

Един ден в Сливница

Днес бяхме на великото заколение на пилетата!
Изобщо нямах намерение да пиша за това,но пътувайки към Сливница,видях слънчогледите и ги снимах,а след това и натежалите от цветове цветя и не се стърпях!
Това е моя роден дом!









 

Туk живее баща ми(който всички познават като Бургас) и знаят,че като си науми нещо,няма спиране!Така преди два месеца реши,че ще ни гледа пилета.И ето днес дойдохме да ги заколим.Мъжете се заеха с тази работа,а аз с приготвянето на обяда.И така от пресните дреболийки реших да направя пържени дробчета.Сигурно в нета има безброй рецепти,
а това е моята:

дробчета
пресен лук,1с.л. пикантина,черен пипер,магданоз
2 домата
олио

Запържете лука,пикантината и черния пипер.Добавете дробчетата.Пържете до готовност.Настържете доматите на ситното ренде,сложете ги при дробчетата и гответе до сгъстяване.Отстранете от огъня и подправете с магданоз.Сипете по студена ракийка и...
Наздраве!


А това е наградата за добре свършената работа:)))



И понеже се оказа,че тортата е прекалено вкусна за да оцелее цял ден...
Малинки от малинака в двора:)))

Вкусноооооо:)))